جنتامایسین برای جلوگیری یا درمان انواع مختلف عفونت های باکتری استفاده می شود. جنتامایسین به گروهی از داروهای شناخته شده موسوم به آنتی بیوتیک آمینوگلیکوزید تعلق دارد. این دارو با توقف رشد باکتری ها عمل می کند.

 

 

نحوه مصرف جنتامایسین سولفات

این دارو به وسیله تزریق به رگ یا عضله، معمولا هر ۸ ساعت دریافت میشود. دوز دارو براساس وضعیت پزشکی، وزن و پاسخ به درمان تعیین می گردد. برای کمک به یافتن بهترین دوز برای وضعیت شما، ممکن است آزمایشات آزمایشگاهی (مانند عملکرد کلیه، سطوح دارو در خون) انجام شوند. اگر این دارو را در خانه استفاده میکنید، تمام دستورالعمل های آماده سازی و استفاده از آن را از پزشک خود یاد بگیرید. قبل از استفاده، به دقت به محصول نگاه کنید تا متوجه وجود ذرات یا تغییر رنگ آن شوید. اگر ذرات یا تغییر رنگی وجود داشت، از مایع استفاده نکنید. یاد بگیرید چگونه این دارو را نگهداری و یا دور بیندازید. برای دریافت بهترین تاثیر، این آنتی بیوتیک را در فواصل زمانی یکسان استفاده کنید. به منظور کمک برای یادآوری، هر روز از این دارو در زمان مشخصی استفاده کنید. استفاده از این دارو را تا زمانی که مقدار تجویز شده به پایان برسد ادامه دهید، حتی اگر علائم پس از چند روز ناپدید شوند. متوقف کردن زودهنگام این دارو ممکن است باعث شود که باکتری ها همچنان رشد کنند بدین ترتیب ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود. اگر وضعیت شما همچنان ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.

 

 

عوارض جانبی

جهت مشاهده مقاله صندلی کوادریسپس چیست؟ معرفی صندلی کوادریسپس کلیک کنید

با مصرف این دارو تهوع، استفراغ، ناراحتی معده یا از دست دادن اشتها ممکن است رخ دهد. درد / تحریک / قرمزی در محل تزریق ممکن است به ندرت بروز کند. اگر هر کدام از این موارد ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. به یاد داشته باشید که پزشک این دارو را بدین دلیل برای شما تجویز کرده است که نفع آن را بیشتر از خطر عوارض جانبی آن در نظر گرفته است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند، عوارض جانبی جدی ندارند. در صورت وجود هرگونه عارضه جانبی جدی، از جمله: بی حسی / سوزش، لرزش یا ضعف عضلانی و تشنج، با پزشک خود در میان بگذارید. این دارو به خاطر وجود یک باکتری مقاوم، ممکن است به ندرت یک بیماری شدید روده ای (اسهال مرتبط با باکتری کلستریدیوم دیفیسیل) ایجاد کند. این وضعیت ممکن است در طول درمان یا چند هفته تا چند ماه پس از درمان بروز کند. اگر علائم زیر را دارید، از داروهای ضد اسهال یا داروهای ضد درد استفاده نکنید زیرا ممکن است این محصولات وضعیت شما را بدتر کنند. در صورت بروز اسهال، استفراغ مداوم، درد شکم یا معده و گرفتگی عضلانی، وجود خون / مخاط در مدفوع، به پزشک اطلاع دهید. استفاده از این دارو برای دوره های طولانی یا مکرر ممکن است موجب برفک دهانی یا عفونت جدید مخمر واژن (عفونت قارچی دهان و یا واژن) شود. اگر متوجه تکه های سفید در دهان، تغییر در ترشحات واژن یا سایر علائم جدید شدید، با پزشک خود مشورت کنید. واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، اگر متوجه علائم واکنش شدید آلرژیک شدید، از جمله: بثورات، خارش / تورم (به ویژه در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفسی، فورا به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله از راستینه ارائه لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی امکان پذیر نیست. اگر متوجه عارضه دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

 

 

موارد احتیاط

قبل از استفاده از جنتامایسین، اگر به این دارو یا به سایر آنتی بیوتیکهای آمینوگلیکوزید (مانند توبرامایسین، آمیکاسین) حساسیت دارید، یا آلرژی دیگری دارید، با پزشک یا داروساز خود مطرح کنید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعالی باشد که می توانند واکنش های آلرژیک و مشکلات دیگر ایجاد کنند. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید. قبل از استفاده از این دارو، پزشک یا داروساز را از سابقه پزشکی خود مطلع نمایید: بیماری فیزیولوژیکی، مشکلات شنوایی (شامل ناشنوائی، کاهش شنوایی)، مشکلات کلیوی، مواد معدنی پایین در خون (شامل پتاسیم، منیزیم، کلسیم)، میاستنی گراویس، بیماری پارکینسون. جنتامایسین ممکن است موجب تداخل در عملکرد واکسنهای باکتریایی زنده (مانند واکسن حصبه) شود. در هنگام استفاده از این دارو، واکسیناسیون یا ایمن سازی انجام ندهید، مگر اینکه پزشک دستور داده باشد. قبل از انجام عمل جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام محصولاتی (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده میکنید، مطلع کنید. سالمندان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به خصوص آسیب کلیوی حساسیت بیشتری داشته باشند. این دارو در دوران بارداری توصیه نمی شود. اگر چه آسیب نوزادان متولد شده در زنانی که در دوران بارداری داروهای مشابه مصرف کرده اند گزارش شده است، خطر ابتلا به آسیب ممکن است با این دارو همراه نباشد. در مورد خطرات و مزایای دارو با پزشک خود صحبت کنید. این دارو به مقدار کم وارد شیر مادر می شود. با این حال، بسیاری از پزشکان در هنگام استفاده از این دارو، شیردهی را بی خطر در نظر می گیرند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

 

 

تداخلات دارویی

جهت مشاهده مقاله معرفی تجهیزات آزمایشگاهی و انواع آن کلیک کنید

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهند یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش می دهند. این مقاله از راستینه شامل تمام تداخلات احتمالی دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی / بدون نسخه و محصولات گیاهی) تهیه و آن را به پزشک و داروساز خود ارائه دهید. بدون تایید پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید و یا دوز داروها را تغییر ندهید. سایر داروهایی که ممکن است بر کلیه ها یا شنوایی تاثیر بگذارند ممکن است خطر ابتلا به نارسایی کلیه یا از دست دادن شنوایی را در صورت مصرف با جنتامایسین افزایش دهند. بعضی از داروهای این چنینی عبارتند از: آمیکاسین، توبرامایسین، آمفوتریسین بی، سیدوفوویر، سیس پلاتین، پلی میکسین بی، سفالوسپورین ها مانند سفالوریدین، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، و غیره. اگر چه در مورد اکثر آنتی بیوتیک ها بعید است که بر روش های هورمونی کنترل بارداری نظیر قرص، پچ یا حلقه تاثیرگذار باشند، اما چندین آنتی بیوتیک (مانند ریفامپین، ریفابوتین) می توانند باعث کاهش اثربخشی آنها شوند. این مسئله می تواند به بارداری منجر شود. اگر از روش های هورمونی کنترل بارداری استفاده می کنید، برای جزئیات بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

 

مصرف دوز بالا یا اوردوز 

در صورتی که دوز بالایی مصرف گردد با مرکز مسمومیت یا اورژانس تماس گیرید. در تهران می توان با مرکز مسمومیت با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرید. ساکنان دیگر شهر ها می توانند با مرکز کنترل مسمومیت استانی یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.

 

نکته های مهم

جنتامایسین را به بقیه افراد جهت مصرف ندهید. این برخلاف قانون است. تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی ممکن است به صورت دوره ای برای نشان دادن پیشرفت شما و یا کنترل عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

 

جهت مشاهده مقاله معرفی دستگاه کاربردی کالسکه سی پی cp مخصوص افراد فلج مغزی کلیک کنید