بسیاری از افراد هرگز در طول زندگی مشکل و ناراحتی ای از بابت دندان عقل خود نخواهند داشت اما چنانچه مشکلات احتمالی با تشخیص پزشک منجر به کشیدن دندان شود بهتر است که این کار در سنین جوانی صورت بگیرد زیرا در این سنین هنوز ریشه این دندان در قک و لثه محکم نشده است و جراحی یا کشیدن آن به مراتب راحت تر است و بادرد کمتری همراه می باشد .

این دندان معمولا زمانی ایجاد مشکل می نماید که زیر سطح لثه بماند و به جای آنکه مانند سایر دندان ها به صورت عمودی رشد کند به صورت افقی به رشد خود ادامه دهد این امرممکن است به دلیل کوچک بودن فک و اینکه دندان فضای کافی برای رشد خود ندارد اتفاق بیفتد و حین رشد با فشار به دندان کناری موجبات درد و آسیب به دندان سالم را فراهم می کند .

گاها ممکن است این دندان ها به ریشه دندان های آسیاب فشار آورده و درد زیادی را سبب شوند .

گاهی کامل بیرون نیامدن دندان های عقل از لثه میتواند دردناک باشد و بیمار را دچار ناراحتی زیادی نماید . بعضی از افراد در حالت عادی با دندان عقل خود مشکل ندارند و تنها زمان جویدن مواد غذایی و فشار بر روی آن هاست که درد را حس می کنند.

دندان عقل چیست و در کدام قسمت دهان قراردارد؟

در طول زندگی دندان های ما طی مراحل مختلفی به رشد خود ادامه می دهند آخرین دندانی که این روند را تکمیل می کند دندانی است به نام دندان عقل که مسلما اسم آن هیچ ارتباطی با عقل و کامل شدن آن ندارد .

این دندان ها که شامل چهار دندان می شوند هر کدام پشت دندان های آسیاب و در هر دو طرف فک بالا و پایین انسان معمولا بین سنین 17 تا 25 سالگی رشد می کنند .

البته این به معنا نیست که دندان عقل در همه افراد کامل رشد کرده و قابل دیدن می باشد . به دندان عقلی که دیده نشود دندان عقل نهفته می گویند .
عمولا این دندان ها نمیتوانند به صورت صحیح رشد کنند و دندان های دیگر را تحت تاثیر قرار می دهند.

همچنین اگر دندان پزشک هستید میتوانید از بهترین تجهیزات دندان پزشکی دیدن کنید.

انواع دندان عقل:

دندان عقل معمولا به صورت روییده، نیمه نهفته، نهفته یا ممکن است اصلا وجود نداشته باشد یا بیش از یک عدد در هر طرف دهان روییده شود. برای رویش دندان عقل فک باید فضای خالی را در دهان داشته باشد و اگر دندان این فضا را پیدا نکند به صورت نیمه هفته و نهفته باقی می ماند و راهی برای بیرون آمدن پیدا نمی کند.

علت کشیدن دندان عقل:

دندان عقل اگر در جای خود و و به طور کامل در بیاید احتیاج به کشیدن ندارد و فرد می تواند از آن دندان به طور مفید و کارا استفاده نماید که این حالت بسیار کم به وجود می آید ولی اگر دندان عقل به صورت نیمه نهفته و یا نهفته دارای عوارضی مانند درد، تورم و التهاب، بلعیدن غذا با درد، بوی بد دهان همراه باشد باید این دندان جرحی و یا کشیده شود.

آیا حتما باید دندان عقل کشیده شود ؟

بطور کلی باید بگوییم که خیر اگر دندان عقل نهفته و نیمه نهفته نباشد و مشکل دیگری نداشته باشد، نیازی به کشیدن ندارد اما شما باید به بهداشت این دندان اهمیت خاصی قائل شوید زیرا پوسیدگی این دندان به دندان کناری آسیب وارد می کند.

 

دندان های دائمی هر فرد 23 عدد است که 4 عدد از این دندان ها که دندان عقل نامیده می شود، در پشت دندان های آسیاب و قوس دندانی رشد می کنند. این دندان ها از حدود سن 8 تا 10 در سالگی در فک شروع رشد کردن می کنند و تا سن حدودا 17 سالگی به رشد خود ادامه می دهند و معمولا در 18 تا 20 سالگی نمایان می شوند. اگر دندان عقل به درستی رشد کند، در سیستم جویدن موثر بوده و نیازی به کشیدن ندارد.

گاهی اوقات دندان عقل ، به جای صورت عمودی ، کمی صورت افقی در دهان رشد می کند و سبب آسیب به دندان آسیاب مجاور می شود . برای اطلاع از وضعیت دندان عقل خود بهتر است عکسبرداری انجام دهد و آن به دکتر خود نشان دهید.

جراحی دندان عقل:

مدت زمان جراحی معمولا 45 دقیقه می باشد

به روش های مختلفی شما بیهوش و یا محل جراحی را بی حس می نمایند:

محل کشیدن دندان عقل

پزشک  نیم ساعت قبل از جراحی با  تزریق نوکایین در لثه محل جراحی را بی حس می نمایند و یا ممکن است گاز نیترو یا گاز خنده را به شما توصیه کند تا در طول جراحی بیهوش شوید و متوجه جراحی نشوید.

جراح ممکن است کل دهان شما را بی حس نماید و همچنین از طریق سیاهرگ به شما دارویی می دهد تا شما در طول جراحی استراحت نمایید.

عمومی

در این نوع فرد بیهوش می شود حال یا از طریق سیاه رگ دارو دریافت می نمایید یا از طریق تنفسی.

در زمان جراحی به طور کامل خواب هستید و ممکن است یک ساعت بعد از جراحی بیدار شوید. هنگامی که پزشک باید قسمتی از لثه شما را ببرد و دندان را خارج نماید این شیوه بیهوشی مناسب تر می باشد و بعد از جراحی زخم شما را بخیه می زند تا بهبود یابد. این بخیه ها بعد از چند روز خود به خود از بین می رود و نخ بخیه به اصطلاح آب می شود و یا در بعضی موارد بعد از چند روز نخ بخیه را پزشک معالج می کشد.

همچنین اگر دندان پزشک هستید میتوانید از بهترین یونیت صندلی دندانپزشکی دیدن کنید.

مراقبت های پس از کشیدن دندان عقل در 24 ساعت اول:

  • گاز استریل روی دندان را بعد از جراحی فشار دهید.
  • از تکان دادن گاز استریل روی دندان خودداری نمایید و از خارج کردن آن در 24 ساعت اول خودداری کنید
  • آب دهان خود را به بیرون نریزید و آن را به طور معمول قورت دهید.
  • به مدت 3 الی 4 ساعت از صحبت کردن به بپرهیزید.
  • بعد از جراحی می توان از کمپرس آب یخ استفاده نمایید.
  • خونریزی خفیف طبیعی می باشد.
  • برای کاهش درد از قرص های مسکن استفاده نمایید.
  • از غذاهای آبکی برای وعده غذایی استفاده نمایید و هیچ یک از وعده های غذایی را حذف نکنید.
  • تا 12 ساعت اول از غذاهای سرد استفاده نمایید و بعد از 24 ساعت می توانید به خوردن غذای معمولی بپردازید ولی تا حد امکان تا چند روز با سمت دندان جراحی شده غذایی را نخورید.

مراقبت های کلی بعد از جراحی دندان عقل:

  • به مدت 5 روز از کشیدن سیگار جلوگیری نمایید.
  • در روز اول از داشتن فعالیت شدید بدنی خودداری نمایید.
  • کبود و تورم و باز نشدن دهان یک امر طبیعی بوده و بعد از یک الی دو روز بهبود میابد.
  • دهان را تا 24 ساعت شستشو ندهید.
  • از زبان زدن و دستکاری کردن محل زخم خودداری نمایید.
  • بعد از 24 ساعت می توانید مسواک بزنید ولی در محل زخم مسواک نزنید و آن را تحریک نکنید.
  • از قرص های تجویزی برای جلوگیری از عفونت و مسکن درد استفاده نمایید تا با عوارض بدتری مواجه نشوید.
  • از دهانشویه و آب نمک استفاده نمایید تا دندان شما عفونت نکند.
  • برای کاهش التهاب می توانید لثه را ماساژ دهید.

درد دندان عقل با سایر دندان ها به هنگام کشیدن یکی بمی باشد و فرقی ندارد برای کاهش درد برای شما مسکن تجویز می گردد و این درد بعد از 3 روز به پایان می رسد. 

هزینه جراحی و کشیدن دندان عقل

هزینه جراحی و کشیدن دندان عقل بسته به این که دندانپزشک متخصص این کار را انجام می دهد یا دندانپرشک معمولی متفاوت است. قیمت کشیدن دندان عقل نزد متخصص معمولا بین 100 الی 200 هزار تومان است و کشیدن دندان عقل نزد دکتر دندانپزشک معمولی بین 70 تا 150 هزار تومان است. جراحی دندان عقل نزد دکتر دندانپزشک متخصص بین 500 الی 800 هزار تومان است و نزد دکتر معمولی دندانپزشک بین 300 الی 500 هزار تومان است.

عفونت بعد از جراحی دندان عقل

یکی از اتفاق هایی که ممکن است بعد از جراحی دندان عقل برای افراد اتفاق می افتد، عفونت بعد از جراحی دندان عقل است. این اتفاق ممکن است بنا به دلایلی همچون ورود مواد غذایی به محل جراحی یا باکتری های مختلف رخ بدهد.

علائم عفونت بعد از جراحی دندان عقل:

  • احساس درد بعد از گذشت چندین روز از جراحی
  • ورم کردن محل جراحی دندان که معمولا سفید رنگ می باشد.
  • ورم کردن گونه فرد در سمتی که جراحی شده است.
  • تب 

بعد از عفونت دندان می بایست به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک متخصص بعد از بررسی ابتدا عفونت را خالی می کند و سپس محل جراحی را شستشو میدهد تا مواد غذایی در صورت وجود، خارج شوند. 

درد دندان عقل

دندان عقل آخرین دندان در استخوان فک می باشد و به همین دلیل معمولا در هنگام مسواک زدن و بهداشت دهان و دندان با غفلت مواجه می شود و محل تجمع مواد غذایی می باشد. همین امر موجب پوسیدگی دندان عقل و درد دندان عقل می شود. درد دندان عقل در هنگام پوسیدگی به دلیل نزدیک بودن به عصب موجب پخش شدن در کل فک میشود و معمولا تشخیص درست درد دندان عقل برای پزشک دشوار است. 

همانطور که در بالا اشاره کردیم گاهی درد دندان عقل مربوط به خود دندان عقل نمیباشد و به دلیل فشاری که به استخوان فک و دندان های جانبی وارد میکند این درد میتواند برای دندان های مشاور و یا استخوان فک باشد.

پوسیدگی و درد دندان عقل بسیار طاقت فرساتر از دندان های دیگر است و اگر سریع به آن رسیدگی نشود باعث عفونت دندان و لثه می شود. بنابراین مراجعه به پزشک باتجربه و متخصص برای تشخیص درد دندان عقل و پوسیدگی بسیار مهم است. یکی از علل درد دندان عقل در شب همین پوسیدگی های ریز می باشد که در این موارد و اگر درد دندان عقل در شب برای شما واضح است، باید هرچه سریعتر برای رسیدگی به پزشک متخصص مراجعه نمائید. در مراحل اولیه پوسیدگی دندان عقل با ترمیم و برداشتن پوسیدگی مشکل مرتفع خواهد شد و براحتی می توانید تا سال ها از دندان عقل خود استفاده کنید.