تهران فقط شهر ترافیک و آلودگی هوا نیست. حجم صدا در پایتخت گوش و حواس همه ما را آزار می دهد و این یک واقعیت است که در کنار ترافیک هر روزه، آلودگی صوتی به معضلی دیگر برای پایتخت نشینان تبدیل شده است. وقتی راننده محترم یک خودرو طبق یک عادت روزانه با کوچکترین توقفی از سوی خودروی جلویی، بلافاصله بوق ماشین را به صدا در می آورد اهمیت نقش مردم در کاهش آلودگی محیط اطرافشان آشکار می شود.

 

 

 

آلودگی صوتی

این روزها، حجم صدا از آستانه شنوایی گذشته تا در نسبتی مستقیم با ناراحتی بر روی اعصاب و روان معنا پیدا کند. برای درک این ارتباط کافی است به حجم صداهای روزانه ای که در اطراف محیط زندگی ما تولید و منتشر می شود اندکی دقت کنیم. از صدای خودروهایی که از کنارمان می گذرد تا آلودگی صوتی موتورسیکلت های کهنه و فرسوده تهران.

 

 

آلودگی صوتی در همه جای شهر یکسان است؟

مجله سلامتی راستینه در مصاحبه با شهروندان اغلب با این پاسخ مشترک روبرو بوده است: فرقی نمی کند در کدام قسمت شهر باشی، در حال قدم زدن در پیاده رو یا در محل کار یا خانه. صدا از شیشه و دیوار می گذرد، از مرز شنوایی رد شده و بر روح و روانت می کوبد.

 

جهت مشاهده و خرید انواع تخت بستری کلیک کنید

 

شهروندان همچنین گفته اند: سالهاست که این مشکل در تهران به حد بحرانی رسیده است.

به گفته کارشناسان، منابع تولید آلودگی صوتی بخصوص در کلان شهری مثل تهران از نوع آلودگی جاده ای، هوایی و ریلی و همچنین ساخت و سازهای شهری است.

آلودگی هایی که بی توجهی به آن پیامدهای ناراحت کننده ای برای همه شهروندان دارد.

کارشناسان در بررسی های خود به این نتیجه رسیده اند که حدود استاندارد آلودگی صوتی در هوای آزاد برای مناطق مسکونی به ترتیب از ساعت ۷ صبح تا ۱۰ شب، ۵۵ دسیبل و از ساعت ۲۲ تا ۷ صبح ۴۵ دسیبل است. همچنین استاندارد آلودگی صوتی در مناطق تجاری در روز ۶۰ و در شب ۵۵ دسیبل، در مناطق مسکونی و صنعتی طی روز ۷۰ و در شب ۶۵ دسیبل و در مناطق صنعتی در روز ۷۵ و در شب ۷۰ دسیبل است.

البته این در حالی است که این مشکل در برخی مناطق پایتخت، ۳۵ دسیبل از حد استاندارد فراتر رفته تا آلودگی مورد نظر در چنین مناطقی به حد خطرناکی برسد. مثلا آلودگی صوتی در منطقه ۱۰ تهران نشان می دهد که این منطقه با دارا بودن مراکز آموزشی متعدد و بیمارستان های خوب و قدیمی، یکی از آلوده ترین مناطق شهری تهران به لحاظ صوتی است.

 

 

اندازه گیری آلودگی صوتی چگونه است؟

ارزیابی آلودگی صوتی باید در نقاط نزدیک به هم و در هر پنج متر اندازه گیری می شود. بهترین راهکار برای اندازه گیری آلودگی صوتی از شیوه ی نرم افزاری و تعیین نقاط بحران و سپس ارائه راهکارهای کنترلی است.

نقشه آلودگی صوتی بر اساس اطلاعات مربوط به حجم ترافیک، سرعت و نوع خودروها در روز و شب و همچنین مشخصات و ارتفاع ساختمان ها، خیابان ها و پارک ها تعیین می شود.

 

جهت مشاهده و خرید انواع تخت زیبایی کلیک کنید

 

خوب است بدانید تهیه نقشه های صوتی برای مناطق مختلف شهر تهران از سال ۱۳۸۰ آغاز شده است و این در حالی است که در کشورهای پیشرفته اجرا و ساخت اتوبان ها، مراکز آموزشی و بیمارستان ها و دیگر مناطق حساس به سروصدا، با برنامه ریزی و استفاده از نقشه صوتی بوده است.

در شهرهای بزرگ که هیچ کدام از فاکتورهای مهم مانند آلودگی صوتی و وضعیت هوا در حالت استاندارد نیست، ابتلا به بیماری های قلبی و همچنین سکته قلبی بسیار بیشتر از جوامعی است که به این فاکتورها توجه دارند.

نکته: کسانی که آمادگی ابتلای به مالتیپل اسکلروزیس که یکی از شایع ترین بیماری های دستگاه عصبی مرکزی یا مغز و نخاع را دارند با استرس، آلودگی صوتی و ناراحتی تنفسی ممکن است در سنین پایین تری به این بیماری مبتلا شوند.

 

 

سخن پایانی

آلودگی صوتی تهران، در حالی شدت گرفته و رو به افزایش است که به گفته بسیاری از مراکز پژوهشی در دنیا، این مشکل نسبت مستقیمی با افزایش احتمال ابتلا به بیماری های مختلف دارد.

به رغم ساخت و سازهای غیر اصولی و فعالیت های عمرانی، بدون در نظر گرفتن نقشه های صوتی که ارتباط منطقی و درستی با محیط زیست ما ندارند خوب است هم اکنون با ملاحظاتی به حل معضل آلودگی صوتی پایتخت کمک کنیم.