دپاکین برای درمان برخی از انواع حملات ناگهانی و تشنج استفاده میشود. این دارو ممکن است به تنهایی یا با داروهای ضد تشنج دیگر تجویز شود. برای اطلاعات بیشتر با این مقاله از راستینه همراه باشید.
مهمترین دانستنیها در مورد دپاکین
دپاکین در ۶ ماه اول میتواند باعث آسیب جدی به کبد شود و حتی کشنده باشد. کودکان زیر ۲ سال بیشترین آسیبپذیری را نسبت به این دارو دارند به خصوص اگر داروهای ضد تشنج دیگری نیز مصرف میکنند و دچار اختلالات دیگر مانند عقب ماندگی ذهنی هستند. خطر آسیب کبدی با افزایش سن کاهش مییابد. اما همیشه باید نسبت به علائم زیر هوشیار باشید. از بین رفتن کنترل تشنج، ضعف، سرگیجه، خواب آلودگی، احساس مریضی، تورم صورت، از دست دادن اشتها، استفراغ و زردی پوست و چشم. اگر احساس میکنید مشکل کبدی دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین توجه داشته باشید که دپاکین میتواند باعث آسیب جدی و کشنده به لوزالمعده شود. این مشکل میتواند در هر زمان حتی بعد از سالها درمان بروز کند. در صورت بروز هر یک از این علائم ، فوراً با پزشک تماس بگیرید: درد شکم، کاهش اشتها، حالت تهوع و استفراغ.
چگونه باید دپاکین را مصرف کنید؟
اگر دپاکین باعث آزار سیستم گوارشی میشود، دارو را با غذا میل کنید. برای جلوگیری از آزار دهان و گلو، کپسول دپاکین را بلع کنید و آنرا نجویید. اگر روزی یکبار دپاکین مصرف میکنید و فراموش کردید دارو را استفاده کنید، دوز مصرفی را به محض یادآوری استفاده کنید و اگر روز بعد به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده اید دوز را بیشتر نکنید و روال طبیعی مصرف دارو را پیش بگیرید. اگر روزانه بیش از یکبار دپاکین مصرف میکنید، دوز فراموش شده را تا ۶ ساعت پس از زمان مصرف دارو بلافاصله استفاده کنید و به یاد داشته باشید که هرگز دو دوز را به طور همزمان مصرف نکنید.
عوارض جانبی دپاکین
عوارض جانبی در صورت استفاده همزمان دارو با دیگر داروهای صرع و یا استفاده دارو در مقادیر زیاد تشدید میشوند. سوءهاضمه، حالت تهوع و استفراغ شایعترین عوارض جانبی است که برای اولین بار پس از مصرف این دارو تجربه میکنید. اگر شدت عوارض جانبی زیاد بود و یا دچار عوارض دیگر شدید، هرچه سریعتر با پزشک خود تماس بگیرید. فقط پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا ادامه مصرف دیپاکین برای شما خطرناک است یا خیر. دیگر عوارض جانبی شایع دپاکین ممکن است شامل موارد زیر شود: گرفتگی عضلات شکم، فراموشی، مشکل در تنفس، افسردگی، اسهال، تاریکی یا تاری دید، خوابآلودگی، ریزش مو، سوءهاضمه، عفونت، حرکات غیر ارادی چشم، کاهش یا افزایش اشتها، حالت تهوع، عصبی شدن، صدای شنیدن زنگ در گوش، بیخوابی، تورم بازوها و پاها به دلیل احتباس مایعات، التهاب گلو، لرزش و استفراغ. عوارض جانبی نادر این دارو ممکن است شامل موارد زیر شود: خواب دیدنهای غیرطبیعی، راه رفتن غیرطبیعی، حس چشایی غیرطبیعی، پرخاشگری، کم خونی، اضطراب، کمردرد، آروغ زدن، خونریزی، اختلالات خونی، درد استخوان، بزرگ شدن سینه، شیردار شدن پستان که مربوط به بارداری نباشد، کبودی، تغییر در رفتار، درد قفسه سینه، کما، سردرگمی، یبوست، سرفه، ناشنوایی، مشکل در صحبت، سرگیجه، دوبینی، خشکی پوست، کسل شدن، درد گوش و التهاب، ناراحتی عاطفی، ادرار بیش از حد (عمدتاً کودکان)، احساس ناخوشی، تب، نارسایی رشد در کودکان، توهم، سردرد، فشار خون بالا، لرزش غیرارادی، ضربان نامنظم قلب، قاعدگی نامنظم، خارش، درد مفاصل، کمبود هماهنگی بدن، گرفتگی ساق پا، بیماری کبد، از دست دادن کنترل مثانه، از دست دادن هماهنگی بدن، ناهنجاریهای قاعدگی، درد عضلات، ضعف عضلانی، خونریزی بینی، بیشفعالی، اختلال شخصیت، ذاتالریه ، احساس لرزش یا سوزن سوزن شدن، جوش زدن بدن، نرمی استخوان (بیشتر در کودکان)، حساس شدن به نور، التهاب سینوس، متورم شدن غدد بدن، عفونت ادراری، عفونت واژینال، خونریزی، ضعف، کاهش یا افزایش وزن.
جهت مشاهده انواع چراغ پیشانی کلیک کنید
در چه زمانی نباید دپاکین تجویز شود؟
اگر بیماری کبد دارید یا کبد شما به درستی کار نمیکند و یا اگر نسبت به این دارو آلرژی دارید باید از مصرف دپاکین خودداری کنید.
هشدارهای مهم درباره دپاکین
به یاد داشته باشید که هنگام مصرف دارو ممکن است دچار نارسایی کبد شوید. پزشک باید عملکرد کبد شما را در فواصل منظم آزمایش کند. همچنین خطر آسیب به لوزالمعده را در نظر داشته باشید. این مشکل میتواند به سرعت بروز کند، بنابراین در صورت بروز هرگونه علائم فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. دپاکین ممکن است در برخی افراد که دچار اختلالات ژنتیکی هستند اثرات منفی بر مغز بگذارد. همچنین مشاهده شده که دپاکین باعث تغییر در پوست میشود که میتواند بسیار کشنده باشد. در صورت مشاهده هرگونه تغییر در پوست، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر میگرن داشته باشید احتمال مبتلا شدن به عوارض جانبی بیشتر میشود که معمولا در این حالت دکتر با دقت بیشتر مراقب درمان شما خواهد بود. به دلیل احتمال اختلالات خونی به عنوان یکی از عوارض جانبی، پزشک احتمالاً قبل از تجویز دپاکین از شما آزمایش خون میگیرد و در طی دوره درمان این کار را به طور منظم انجام میدهد. کبودی، خونریزی یا لخته شدن خون معمولاً به این معنی است که باید دوز کاهش یابد یا مصرف دارو کاملا متوقف شود. دپاکین ممکن است باعث خواب آلودگی شود، بخصوص در بزرگسالان. تا زمانی که تاثیر دارو را بر بدن مشاهده نکرده اید، نباید رانندگی کنید و از انجام هرگونه فعالیت که نیاز به رانندگی دارد بپرهیزید. هرگز بدون دستور پزشک مصرف دارو را به طور ناگهانی قطع نکنید. معمولا برای جلوگیری از تشنج مقدار دوز مصرفی به تدریج کم میشود. این دارو همچنین میتواند اثر مسکنها و داروهای بیهوشی را افزایش دهد. قبل از هر عمل جراحی یا عمل جراحی دندان، مطمئن شوید که پزشک میداند شما دپاکین مصرف میکنید.
تداخلات دارویی
اگر دپاکین با داروهای خاص دیگری مصرف شود، میتواند باعث افزایش یا کاهش تاثیرات دارو شود. اگر هریک از داروهای زیر را مصرف میکنید، پیش از مصرف دپاکین با دکتر خود مشورت کنید.
- آمیتریپتیلین
- آسپرین
- باربیتورات هایی مانند فنوباربیتال و سکونال
- داروهای رقیق کننده خون
- کاربامازپین
- کلونازپام (کلونوپین)
- دیازپام (والیوم)
- اتوسوکسیمید
- فلبامات (فلباتول)
- لاموتریژین
- نورتریپتیلین (پاملور)
- فنیتوئین (دیلانتین)
- پریمیدون (میسولین)
- ریفامپین (ریفاتر)
- تولبوتامید (اوریناز)
- زیدوودین (رتروویر)
اگر دپاکین همراه با الکل مصرف شود، میتواند باعث بروز مشکلات جدی شود.
جهت مشاهده انواع ماساژور کلیک کنید
مصرف دپاکین در دوران بارداری یا شیردهی
مصرف دپاکین در دوران بارداری ممکن است به کودک آسیب برساند. این دارو برای زنان باردار توصیه نمیشود مگر اینکه فواید درمانی بسیار بیشتر از خطرات باشد. در حقیقت تنها در صورت لزوم به زنان باردار دپاکین تجویز میشود. از آنجایی که دپاکین در شیر مادر نیز تاثیر میگذارد، مادران باید با احتیاط این دارو را مصرف کنند.
منبع: دپاکین چیست؟